Thursday, November 21, 2013

A Note To My Beloved Students: Thank You For Still Being YOU

Saya tak boleh bagi exact figure berapa banyak ex-student saya yang ada dalam friendlist saya. Sungguh.. Payah sangat nak kira. Dari local students sampailah international students, saya hargai setiap satu kamu yang masih mengingati saya. Ya, saya sengaja tulis dalam Bahasa Melayu, kot-kot yang international ex-students masih ingat bahasa ini.

Kalaulah kamu tahu macam mana susahnya saya cuba memahami setiap satu dari kamu semua satu ketika dulu, kalaulah kamu semua tahu macam mana geramnya saya bila kamu2 memberontak mahukan itu ini… Dan kalaulah kamu semua tahu, apa perasaan saya bila saya terpaksa berdepan dengan ibu bapa kamu2, bilamana saya harus keluarkan patah-patah dari mulut saya, memberitahu mereka yang kamu digantung pembelajaran, yang kamu dibuang kolej, yang kamu kena leave program… Oh Tuhan saja yang tahu apa yang saya rasa waktu itu kerana ianya tidak semudah untuk saya kata, ‘awak dapat straight A semester ini’, atau ‘awak dapat 1st class’.

Kamu tahu bagaimana saya sanggup bertegang lidah dengan segala bagai 'mat salleh' memperjuangkan result kamu. Kalau saya yakin yang kamu layak untuk dapat 1st class, saya tak akan segan-segan untuk perjuangkan hak kamu. Dan kamu tahu sejauh mana mereka mempercayai saya. Dan di hari kamu naik ke pentas menerima ijazah, di kala kamu, kamu dan kamu diumumkan 'First Class Hons', 'Best Student Award', 'Best Dissertation Award', etc., hati saya bercampur-baur tapi saya pasti, ada satu perasaan yang mengenepikan semua rasa- BANGGA.

Kerana selama ini saya cuba memberikan kamu semua yang terbaik semampu saya. Saya tak minta sedikitpun balasan daripada kamu-kamu semua, cukup setakat kamu ingat saya di dalam doa' kamu, tak kira apapun bangsa dan agama kamu, saya ada memberikan ‘sesuatu’ sebagai bekalan untuk kamu semua teruskan hidup. Bila ada antara kamu yang menegur saya bila terserempak, walaupun saya memang payah mengingati, percayalah, dalam hati saya ada rasa syukur & terharu. Bila setiap urusan saya di bank, di hotel, di hospital, dan banyak lagi menjadi mudah dengan adanya kamu-kamu semua. Terima kasih..

Lebih 10 tahun, nak masuk 13 tahun sebenarnya, ramai antara kamu sudah berkahwin dan berkeluarga. Saya percaya, satu hari nanti kamu semua akan faham mengapa saya bising memarahi, kenapa saya selalu minta penjelasan yang macam-macam, kenapa saya sanggup korbankan masa tidur saya di rumah untuk datang ke asrama bila ada antara kamu yang hysteria, kenapa saya sanggup hantar & tunggu kamu di hospital pada waktu yang orang lain sedang lena, padahal esoknya seawal pagi saya ada meeting penting, saya ada flight awal pagi yang harus saya kejarkan, saya perlu drive all the way to the North esok paginya. Dan saya percaya kamu semua akan faham kenapa saya akhirnya ‘melepaskan’ semua tanggungan itu bila saya rasa, anak-anak saya lebih memerlukan saya.

Ya, saya sudah lama menjaga kamu semua. Saya bukan setakat menjaga kebajikan kamu, pelajaran kamu, bahkan saya berkongsi banyak rasa dengan kamu-kamu semua. 13 tahun saya rasa sudah cukup kuat untuk menjadikan kamu semua insan yang sempurna, yang tahu membezakan elok dan buruknya. Saya percaya dengan pemberian 13 tahun itu, kamu semua mampu berdiri megah memperlihatkan keyakinan pada dunia. Lalu kerana itu, saya ambil keputusan untuk hanya melihat kamu dari jauh.


Terima kasih wahai kamu-kamu dan kamu semua. Terima kasih kerana berkongsi sebahagian dari hidup kamu dengan saya..

Layankan saja.. Mode: Dah nak cuti sekolah, banyak sangat dapat jemputan kahwin dari ex-students. And paling syahdu, baru jumpa & terima pemberian dari 1 of my fav int ex-students. Dia datang Malaysia dan cari saya untuk ucap terima kasih, katanya dia pernah datang 4-5 kali tapi tak dapat jejak saya. Ya, ayahnya perdana menteri di satu negara tapi dia tetap down to earth 

                                      

Friday, November 15, 2013

KASIH CINTA NYAWA

Demi rasa KASIH, rasa sayang dan CINTA, lalu lahirnya NYAWA saya ini. A small little token pada yang selama ini menyokong hasil usaha saya. Saya masih belum berkesempatan untuk menyempurnakan sebuah buku penuh. Saya sibuk menyiapkan buku orang, sibuk membawa nama orang-orang lain.. Akhirnya, saya lahirkan dulu zine ini.

Kalau nama penyanyi, zine nie kira macam single la kononnya. hahaha.. Saya tak sangka sebenarnya ianya berhasil. Tapi syukur alhamdulillah...

KASIH CINTA NYAWA ini terhasil dari kompilasi setiap isi luahan coretan rasa saya. Jujur dari hati.Setiap rasa yang lahir terkesan dari jiwa yang tulus. Tiada sedikitpun rasa dusta yang dibuat-buat. Saya percaya, setiap insan ada roda kehidupannya tersendiri, yang telah ditetapkan Ilahi bila masanya kita berada di tabur rasa bangga, bila waktunya kita dipijak dek caci hina. Itu karma. Itu janji.

Itulah juga namanya kehidupan.-eleen.jamaluddin-


Thursday, November 14, 2013

Terima Kasih Atas Segala Kekusutan Lalu

Syukur Alhamdulillah...

Tiada apa yang lebih indah dari hikmah yang Dia berikan pada aku atas segala kekusutan yang Dia turunkan sebelum itu. Sungguhnya, Dia Maha Mengetahui laluan apa yang akan diberikanNya pada setiap hamba.

Mungkin ada yang sedia maklum, mungkin ada yang tahu, mungkin ada yang nampak perkara-perkara yang diluar daripada AKU yang terjadi beberapa ketika kebelakangan ini. Ya, aku hampir tewas, hampir pasrah dan hampir mengalah. Aku hampir memilih laluan yang di luar jangkaan ramai orang. Aku hampir membuat keputusan untuk meninggalkan segalanya dan meneruskan langkah yang lain dari biasa.

Tapi Allah s.w.t Maha Berkuasa, Maha Mengetahui dan Maha Adil. Setiap kekusutan itu ada hikmahnya dan ianya lebih baik dari sebelumnya. Lalu membuatkan aku terfikir kembali, betapa indahnya rasa itu selepas meleraikan segala yang tersimpul kusut. Sesungguhnya, Dia tidak akan memberikan dugaan sehebat ini sekiranya aku tidak cukup kuat untuk mendepaninya. Dia yang mencipta kita, pastinya Dia tahu sekuat mana kita, hambaNya. 

Ya Rabbi,
Terima kasih dek dugaan ini. Terima kasih kerana menyedarkan kami, terima kasih memberi laluan sehebat ini. Dan terima kasih Ya Allah kerana masih sayangi aku.